
Pojedyncze bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe połykamy niemal przy każdym posiłku. Gdy trafią do żołądka, kwas solny, który jest składnikiem soku żołądkowego, skutecznie się z nimi rozprawia. Jeśli jednak bakterii jest zbyt dużo, mogą pojawić się kłopoty. Większy problem jest z wirusami, gdyż bardzo łatwo się nimi zarazić, dotykając na przykład różnych przedmiotów, nie dbając właściwie o higienę. W poradniku opisujemy poszczególne rodzaje bakterii i wirusów, najczęściej występujących w naszym otoczeniu. Z poradnika dowiesz się:
- dlaczego Salmonellą najłatwiej się zarazić, jedząc ciastka czy lody
- jakie są objawy zatrucia gronkowcem
- jak przebiega grypa żołądkowa
- kogo najczęściej atakują rotawirusy
Format: PDF Liczba stron: 15
Czym różni się zatrucie bakteryjne od wirusowego i w jaki sposób się je leczy?