Zatrucia grzybami. Jak rozpoznać grzyby trujące
opis produktu dane szczegółowe

Co roku media donoszą o zatruciach grzybami, w tym także śmiertelnych. Znajomość cech budowy grzybów pozwala odróżnić te jadalne od tych trujących. Najgroźniejsze sobowtóry grzybów jadalnych są grzybami blaszkowymi. Żeby się nie zatruć, lepiej więc zbierać tylko rurkowe (których spód przypomina gąbkę), ponieważ nie ma wśród nich tych najbardziej toksycznych.
Z poradnika dowiesz się:

  • jak wyglądają najczęściej występujące w Polsce trujące grzyby
  • jak działają zawarte w grzybach substancje toksyczne
  • kto w ogóle nie powinien jeść grzybów
  • dlaczego nie można łączyć alkoholu z grzybami

opis produktu dane szczegółowe

Format: PDF    Liczba stron: 10

Warto dokładnie poznać grzyby, by uniknąć poważnych problemów zdrowotnych czy nawet utraty życia.