Zakupy pod lupą. Oleje
opis produktu dane szczegółowe

Kupując olej, musisz wiedzieć, do czego chcesz go stosować. O przeznaczeniu oleju decyduje temperatura dymienia (moment, w którym tłuszcz zaczyna ulegać rozpadowi i niekorzystnym przemianom) – im wyższa, tym bardziej olej nadaje się do smażenia (punkt dymienia oleju do smażenia powinien przekraczać temperaturę 180, a najlepiej 200 stopni). Nawet najzdrowszy olej podgrzany do zbyt wysokiej temperatury albo za długo trzymany na ogniu powoduje przemian zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych w groźne nadtlenki lipidowe. Dlatego nie wolno drugi raz smażyć na tym samym oleju.

opis produktu dane szczegółowe

Format: PDF    Liczba stron: 5

Każdy ma nieco inny skład i zastosowanie. Jedne nadają się do smażenia, inne można jeść tylko na zimno. Nawet najlepszy olej traci walory, jeśli się go niewłaściwie wykorzystuje