Ryby i owoce morza. Czy wszystkie są zdrowe
opis produktu dane szczegółowe

Sporo gatunków ryb zawiera szkodliwą rtęć. Badania pokazują, że zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich. Najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Rtęć jest gromadzona w rybach w postaci metylortęci, która łatwo jest absorbowana z przewodu pokarmowego, przenika barierę krew-mózg i uszkadza układ nerwowy. Z poradnika dowiesz się:

  • w czym smażyć mięso
  • pyszne i zdrowe przepisy
  • fakty i mity

opis produktu dane szczegółowe

Format: PDF    Liczba stron: 8

Ryby są nie tylko smaczne – choć nie wszyscy je lubią, ale też zdrowe. To prawda znana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest tak samo godny polecenia?