Ciecierzyca bez tajemnic

Ciecierzyca bez tajemnic

Format: PDF    Liczba stron: 15

Inaczej zwana fasolą garbanzo lub grochem włoskim - ciecierzyca jest ceniona za liczne właściwości prozdrowotne

 

Cena: 2,50 zł

Opis

Ciecierzyca od dawna jest doceniana w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przyrządzenia znanych na całym świecie falafeli czy hummusu. W Egipcie jest uważana za afrodyzjak, ponieważ działa silnie pobudzająco. Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany, czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę, natomiast nasiona desi są małe i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą.

 

Z poradnika dowiesz się:

  • dlaczego warto jeść ciecierzycę
  • co można zrobić z ciecierzycy
  • jak przyrządzić ciecierzycę na ciepło i na zimno (przepisy)

ZOBACZ TAKŻE